De productie en het gebruik van ICT-producten zoals smartphones en laptops hebben een grote impact op mens en milieu. Organisaties kunnen echter via hun aankoopbeleid druk uitoefenen op ICT-bedrijven om hun productieketen te verduurzamen. Een duurzaam ICT aankoopbeleid kan een belangrijke hefboom zijn. Je kan als organisatie zelf ook inzetten op een circulair gebruik van de aangekochte ICT. Op die manier kunnen de werk- en leefomstandigheden verbeterd worden van arbeiders en gemeenschappen in het Globale Zuiden, die getroffen worden door de negatieve effecten van de ICT-productieketen.

Organisaties die duurzame criteria of mensenrechtenclausules binnen de bestekken voor ICT hardware integreren, die werken met refurbished laptops of de gebruiksduur van hun ICT verlengen door in te zetten op herstel of hergebruik konden meedingen naar de award. Uit de vele kandidaten wordt er elk jaar 1 winnaar gekozen, die in de bloemetjes wordt gezet. 

De winnaar van de Fair ICT Awards 2021 is District09, de ICT leverancier van Stad Gent! Hun gezette stappen kan je hier vinden. Bekijk zeker het interview met de winnaars en kom te weten wat zij allemaal deden rond faire en circulaire ICT.

In het interview licht Gents Schepen Sofie Bracke, bevoegd voor digitalisering en tevens voorzitter van District09, de gezette stappen toe. Ze staat ook stil bij de geleerde lessen en zaken die ook door andere organisaties zouden kunnen gerepliceerd worden.

Motivering van de jury: District09 (Stad Gent) maakte indruk op de jury door de stevige inbedding van hun duurzaam ICT-aankoopbeleid binnen het breder beleidskader van de stad. Ze slagen erin om het respect voor mensenrechten en de bescherming van sociale rechten in de ICT-keten centraal te zetten en te verbinden met een circulair gedachtengoed. 

Dat het recent lid geworden is van Electronics Watch garandeert dat de desiderata van de sociale clausules goed opgevolgd worden.  Het interne gebruiksbeleid zet dan weer sterk in op de levensduurverlenging van toestellen. De inspanningen die gedaan worden om sociale en milieucriteria toe te voegen in de komende ICT-bestekken en het engagement in heel wat netwerken rond duurzame aankoop van ICT, getuigen van veel ambitie.

Naar aanloop van de Fair ICT Awards 2021, zet Fair ICT Flanders kleine en grote ondernemingen en instituten in die kijker die aan de slag gingen met duurzame ICT.

Wil je weten wat de koplopers in Vlaanderen doen? Neem dan zeker hier een kijkje.

Over de Fair ICT Awards: CATAPA, Bond Beter Leefmilieu en Ondernemers voor Ondernemers gaan met het project Fair ICT Flanders voor een verduurzaming van het ICT-aankoop- en verwerkingsbeleid in Vlaanderen en Brussel. Om goede praktijkvoorbeelden te tonen, organiseren Fair ICT Flanders en Vlaanderen Circulair samen de Fair ICT Awards.

De jury

De jury:

  • Melody Van den Acker: Projectmanager van ProCirc voor circulaire aankopen bij Vlaanderen Circulair. Ze is gespecialiseerd in ecotoxicologie en maatschappelijk verantwoord ondernemen voor duurzame ontwikkeling.

 

  • Luc Blyaert: Digitaal- en communicatiespecialist. Hij heeft ervaring in journalistiek op het gebied van ICT, als hoofdredacteur van de tijdschriften Telecoms Europe, Wave en Data News.

 

  • Boris Verbrugge: Senior onderzoeker bij HIVA KU Leuven. Hij verricht beleidsgericht onderzoek naar de sociale duurzaamheid van toeleveringsketens en ketenverantwoordelijkheid. 

Benieuwd naar de winnaar van de FIA’s 2020? 

Bekijk dan zeker deze video van winnaar KU Leuven!
Op 15 december 2020 nam KU Leuven de Fair ICT Award 2020 in ontvangst: een bekroning van een traject dat al in 2009 begon. Stapje voor stapje implementeert KU Leuven steeds meer duurzaamheids- en mensenrechtenaspecten in hun ICT-beleid. Sofie Pieraerd, Bram Vermeir en Jan De Baere van de dienst ICTS doen het proces uit de doeken en stellen hoge ambities voor de toekomst. Van Hoecke en Universiteit Gent vielen net naast de prijzen.

Het artikel met de winnaar vind je hier.
Meer info over de winnaar KU Leuven en de genomineerden vind je op deze pagina.

Deze Awards zijn een initiatief van:

  • Share :