mrt
26
vr
Belgisch leernetwerk voor duurzame aankoop van ICT @ Online
mrt 26 @ 09:00 – nov 18 @ 12:30
Belgisch leernetwerk voor duurzame aankoop van ICT @ Online

Uitnodiging: Belgisch leernetwerk voor duurzame aankoop van ICT 

Uw aankoopbeleid gericht op een duurzame en maatschappelijk verantwoorde ICT-keten.

DOEL

Het doel van dit initiatief is om publieke aankopers meer duurzame (circulaire, milieuvriendelijke en eerlijke) ICT te laten aankopen door onderling kennis te delen en goede praktijken naar voor te schuiven. In lijn met internationale ambities is het gemeenschappelijke doel gericht op een duurzame transitie in de ICT industrie tegen 2030.  

DOELGROEP

Belgische publieke aankopers en overheidsexperten werkzaam binnen een organisatie die onderhevig is aan de wetgeving op de overheidsopdrachten.

PROGRAMMA

Tijdens de sessies staat vooral de deling van ervaringen en kennis tussen de deelnemers centraal. Daarnaast worden goede praktijken en instrumenten besproken en komen experten aan het woord. Om actuele valkuilen en kansen te detecteren, zal een beperkt vooronderzoek aan de hand van een korte vragenlijst uitgevoerd worden. De inhoud focust op het verduurzamen van de aankoop van ICT hardware (oa. smartphones, laptops, pc’s en monitors). In tweede instantie kan ook een duurzaam gebruiksbeleid inzake ICT-hardware besproken worden. Duurzaamheid wordt breed ingevuld: zowel circulaire, milieu-, sociale en ethische aspecten zullen aan bod komen. 

Bent u geïnteresseerd in dit initiatief? Registreer u dan (zie link onderaan deze pagina) en noteer alvast de volgende data in uw agenda:

Online sessies binnen het leernetwerk (telkens in de voormiddag van 9u tot 12u30):

  • vrijdag 26 maart
  • donderdag 29 april 
  • donderdag 21 oktober

Op donderdag 29 april zijn er in de namiddag (tot 15u) ook gefaciliteerde sessies in deelgroepen voor de uitwerking van een opdracht.

Terugkomsessie – presentatie van de resultaten: donderdag 18 november van 9u30 tot 12u30 te Brussel (indien mogelijk, zoniet online). 

WERKLAST

De sessies binnen het leernetwerk zullen online plaatsvinden, enkel de terugkomsessie hopen we in Brussel te kunnen laten doorgaan. We vragen de deelnemers dat ze zich actief engageren in de verschillende sessies en tijd willen vrijmaken om aan de slag te gaan met het leermateriaal en de informatie uit de sessies.

INFO EN INSCHRIJVEN

Taal: De sessies zullen voorzien zijn van simultane vertaling (NL- FR/FR-NL)

Registratie: Na uw registratie, houden we u op de hoogte over de verdere praktische uitwerking van dit leernetwerk. Inschrijving kan tot 17 maart via deze link. Opgelet, de plaatsen zijn beperkt.

Bij verder vragen, kan u contact opnemen met:  Kim Claes, kim.claes[at]catapa.be.


[vc_raw_html]JTNDaWZyYW1lJTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cHMlM0ElMkYlMkZkcml2ZS5nb29nbGUuY29tJTJGZmlsZSUyRmQlMkYxMWhpQy1iU0RvNzRCYV9VLU44czlmNzJPdzZCOWVsbk8lMkZwcmV2aWV3JTIyJTIwd2lkdGglM0QlMjI1OTUlMjIlMjBoZWlnaHQlM0QlMjI4NDIlMjIlM0UlM0MlMkZpZnJhbWUlM0U=[/vc_raw_html][vc_empty_space][vc_separator color=”black”][vc_empty_space][vc_column_text]

Dit leernetwerk is een initiatief van het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling (FIDO/IFDD), met de steun van de Vlaamse en Waalse overheid, Vlaanderen Circulair, Green Deal Achats Circulaires, ProCirc en Fair ICT Flanders. Het netwerk wordt gefaciliteerd door CATAPA

 

dec
2
do
Slotconferentie Fair ICT Flanders @ Ku Leuven - Campus Brussels
dec 2 @ 13:00 – 17:00

2 december 2021 – Brussel

Het project Fair ICT Flanders werkte de voorbije 3 jaar aan een verduurzaming van het aankoop- en gebruiksbeleid van ICT-hardware in Vlaanderen en Brussel. Tijdens deze slotconferentie staan we stil bij de belangrijkste resultaten, geleerde lessen en aanbevelingen na 3 jaar intensief werken rond faire ICT.  De pilootorganisaties stellen hun gezette stappen voor en delen hun ervaringen. Vanuit deze rijke ervaringen formuleren we aanbevelingen en denken we na over toekomstige stappen. Tijdens de conferentie zullen tevens de Fair ICT Awards 2021 uitgereikt worden, die goede praktijkvoorbeelden en koplopers in de kijker zetten.

Fair ICT Flanders werkte intensief samen met aankopende organisaties van ICT-producten in Vlaanderen en Brussel, zodat ze concrete stappen konden zetten om een duurzaam ICT-aankoop- en verwerkingsbeleid te ontwikkelen. Hun koopkracht is een belangrijke hefboom naar een meer duurzame en faire ICT-sector. Dit is nodig, gezien het produceren van ICT producten zoals smartphones, computers en laptops een erg grote impact heeft op mens en milieu. Via hun aankoopbeleid kunnen aankopende organisaties werk maken van de verbetering van de werk- en leefomstandigheden van arbeiders en gemeenschappen die getroffen worden door de negatieve impact van de ICT- productiesector in het Globale Zuiden.

AGENDA

12u: Onthaal met broodjeslunch

13u: Welkom & Introductie

13u15: Getuigenis impact ICT-keten: de realiteit binnen de assemblagefabrieken

13u35:  Presentatie overzicht resultaten van Fair ICT Flanders – Kim Claes           

13u55: Presentatie van 6 pilootorganisaties inzake faire & circulaire aankoop en gebruik van ICT (KU Leuven, Stad Leuven, Stad Gent, ACV-CSC, Van Hoecke, UGent). 6 inspirerende pilootprojecten binnen Fair ICT Flanders staan stil bij hun gezette stappen tijdens de voorbije 3 jaar

15u: Q&A

(PAUZE)

15u30: Aanbevelingen gebaseerd op de ervaringen uit het leernetwerk met aankopers

15u45: Een blik in de toekomst: Wat beweegt er op Vlaams & EU-niveau inzake faire en circulaire ICT? Presentatie EU- beleidsmaker (TBC)

16u00: Uitreiking Fair ICT Awards 2021

16u30: Receptie – netwerking

Voor meer informatie over de conferentie, gelieve contact op te nemen met Kim Claes via kim.claes[at]catapa.be.

Deze conferentie wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en VLIR-UOS. Dit evenement is een initiatief van Fair ICT Flanders, een project van CATAPA, Bond Beter Leefmilieu en Ondernemers voor Ondernemers, in samenwerking met KU Leuven en Vlaanderen Circulair.

Disclaimer:

De Vlaamse Regering kan niet verantwoordelijk worden gesteld voor de inhoud van deze conferentie. 

REGISTRATIE

Registreren kan tot 29 november via deze link.

  • Share :