Kim Claes | aankoop, Consumptie | , ,

Vlaamse bedrijven, non-profitorganisaties, instellingen hoger onderwijs en lokale besturen die inzetten op het duurzaam aankopen of beheren van ICT-apparatuur kunnen zich tot 14 november 2020 inschrijven voor de Fair ICT Awards. 

Integreert jouw organisatie duurzaamheidscriteria binnen de bestekken voor ICT hardware? Heeft jouw bedrijf refurbished laptops aangekocht? Verleng je actief de gebruiksduur van je ICT door de apparaten te delen of intern te verhuren? De Awards belonen het fair en duurzaam omgaan met toestellen. Niet zeker of je in aanmerking komt? Schrijf je dan gerust in, en we laten je zo snel mogelijk iets weten.

FIA 2020

Smartphones, tablets, laptops, printers: ze zijn niet meer weg te denken uit de werksfeer, en veranderen de wereld in sneltempo. Ook letterlijk: het ontginnen van grondstoffen voor ICT-apparatuur en de fenomenale hoeveelheden afval die resulteren uit een te korte levensduur, wegen zwaar op onze aarde. De cijfers doen duizelen: in 2018 werden wereldwijd alleen al 1,46 miljard smartphones geproduceerd. De industrie blijft vasthouden aan een lineair  ‘take – make – waste’-businessmodel

Organisaties, (onderwijs)instellingen, besturen en ondernemingen hebben de macht en de sleutels in handen om dit onevenwicht recht te trekken. Door ICT-materiaal te eisen dat op een sociale en ecologisch verantwoorde manier gemaakt is, duwen we de producenten automatisch in de juiste richting.

CATAPA, Bond Beter Leefmilieu en Ondernemers voor Ondernemers zetten met het project Fair ICT Flanders in op deze problematiek, met als doel de verduurzaming van het ICT-aankoop- en verwerkingsbeleid in Vlaanderen, en een duurzamere toekomst en verbetering van de werk- en leefomstandigheden van getroffen gemeenschappen in de mijnbouw- en ICT-productiesector in het Globale Zuiden. Om goede praktijkvoorbeelden in de kijker te zetten, wordt deze zomer de Fair ICT Awards gelanceerd. 

> Schrijf je in

De winnaars krijgen niet enkel een welverdiende trofee, maar ook media-aandacht van tijdens prijsuitreiking van de Fair ICT Awards. Bovendien kunnen ze met trots het label ‘Winnaar Fair ICT Awards 2020’ op hun website plaatsen en genieten van verschillende mogelijkheden tot publiciteit binnen Fair ICT Flanders.

De deadline voor indiening is 14 november 2020. Op 30 november worden de genomineerden bekend gemaakt om dan op de prijsuitreiking van 15 december de winnaar aan het grote publiek voor te stellen. Lees vóór je deelname zeker het reglement erop na. Deze awards zijn een initiatief van Fair ICT Flanders en Vlaanderen Circulair.