Kim Claes | Algemeen, Consumptie, Oplossingen

Op 9 december ging in Gent de ‘Conference on Fair & Circular ICT’ door, georganiseerd door Fair ICT Flanders.  Het was de eerste conferentie in Vlaanderen volledig gewijd was aan het thema: “Hoe kan je als ICT-aankoper je steen bijdragen aan een duurzamere wereld?” 110 deelnemers tekenden present. Het toont dat het thema leeft bij aankopers, duurzaamheidsmedewerkers en ICT’ers van publieke instellingen en private bedrijven.

De kracht van verantwoorde aankoop

De productie van laptops, smartphones, servers… gaat gepaard met vele mensenrechtenschendingen en heeft een enorme ecologische impact.  De organisatoren willen met deze conferentie concrete handvaten aanleveren aan grote aankopers van ICT hardware uit de publieke én private sector in Vlaanderen. Zij kunnen via hun aankoopbeleid druk zetten op de ICT bedrijven en bijdragen aan het verbeteren van de lokale werk –en leefomstandigheden binnen de ICT toeleveringsketen. Na speeches van Gentse schepen Sofie Bracke en Logistiek beheerder van de UGent Jeroen Vanden Berghe, opende Kim Claes, coördinator van Fair ICT Flanders  de dag:  

‘Er is een heel groot potentieel. Aankopers in Vlaanderen zijn zich nog te weinig bewust van de kracht die ze hebben. Via hun koopkracht kunnen ze ijveren voor de bescherming van milieu –en mensenrechten. Het is daarom goed om te kijken wat hierrond gebeurt in andere Europese landen en de krachten te bundelen hier in Vlaanderen.” 

Alain Linard, Diensthoofd bedrijfsvoering Digipolis Gent gaf aan:

We willen het belastinggeld van mensen op een verantwoorde manier gebruiken. We willen via onze aankoop niet bijdragen aan mensenrechtenschendingen en aldus onze verantwoordelijkheid opnemen.”

Nood aan verandering

Dat er dringend verandering nodig is, toonde de Vietnamese Ha Kim Thi Thu, die stilstond bij de ernstige schendingen van de arbeidsrechten in Vietnam binnen de fabrieken van leveranciers van  oa. Samsung, Panasonic en Intel. De andere sprekers bespraken de mogelijke oplossingen voor de genoemde problemen, gaande van arbeiders gestuurde monitoring van de keten, certificeringslabels voor ICT tot een eigen traceringssysteem (van Fairphone).  In de paneldiscussie gingen de sprekers met elkaar in discussie en  werd duidelijk dat de uitdagingen in de ICT-keten meer nodig hebben dan de standaard sociale audits die nu gebeuren. Peter Pawlicki, Director of Outreach and Education, van de NGO Electronics Watch, verwoordde het alvast krachtig: 

“We hebben bewijzen dat werknemers soms getraind worden in wat ze moeten zeggen tegen auditors. Dit zijn de zogenaamde ‘arbeiderstrainingen’. Een audit geeft een verkeerd beeld van de dagelijkse realiteit in de fabriek.”

In de namiddag presenteerden koplopers uit de EU en Vlaanderen hun goede voorbeelden en konden de deelnemers in dialoog gaan met de aanwezige experten.  Fair ICT Flanders zal 3 jaar lang ondersteuning aanbieden aan organisaties die werk willen maken van een meer fair en circulair ICT aankoopbeleid.

Het programma is nog steeds te vinden via deze link.

A full house, listening to the speakers during the panel discussion.
Paneldiscussie over de relevantie van certificeringsmechanismen en monitoringssystemen van de ICT-leveringsketen.
Panel discussion with 6 specialists at the table.
One of the parallel discussion tables in which the participants could talk to the speakers and experts.